Top Social Icons

Responsive Full Width Ad

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

10 αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης



Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης και οι  γιατροί ακούν συχνά τους ασθενείς τους παραπονιούνται για νυχτερινές εφιδρώσεις.  Αλλά , πριν πάμε στα παθολογικά αίτια, αν η κρεβατοκάμαρά σας είναι ασυνήθιστα ζεστή ή φοράτε πάρα πολλά κλινοσκεπάσματα, μπορείτε να ιδρώσετε κατά τη διάρκεια του ύπνου και αυτό είναι φυσιολογικό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έξαψη (αίσθημα ζέστης  και ερυθρότητα του προσώπου ή του σώματος) μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τους πραγματικούς νυχτερινούς ιδρώτες. Ας δούμε 10 από αυτές τις γνωστές καταστασεις που μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις :


1/Εμμηνόπαυση. Οι εξάψεις  που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση μπορούν να εμφανιστούν τη νύχτα και να προκαλέσουν εφίδρωση. Αυτή είναι μια πολύ κοινή αιτία νυχτερινής εφίδρωσης στις γυναίκες.

2/Ιδιοπαθής υπεριδρωσία. Η ιδιοπαθής υπεριδρωσία είναι μια κατάσταση η οποία το σώμα προκαλεί χρόνια υπερβολική εφίδρωση χωρίς κάποια αναγνωρίσιμη ιατρική αιτία.

3/Λοιμώξεις.Νυχτερινός ιδρώτας μπορεί να προκύψει  και από διάφορες λοιμώξεις .Η φυματίωση είναι η λοίμωξη που συνηθέστερα συνδέεται με νυχτερινές εφιδρώσεις. Άλλες αιτίες , όπως η ενδοκαρδίτιδα (φλεγμονή των καρδιακών βαλβίδων), η οστεομυελίτιδα (φλεγμονή στα οστά) , η βρουκέλλωση και τα αποστήματα μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι επίσης σύμπτωμα της μόλυνσης από  ιούς , όπως από τον ιό HIV ή τη χρόνια ηπατίτιδα C.

4/Καρκίνοι. Οι νυχτερινοί ιδρώτες είναι πρόωρο σύμπτωμα κάποιων καρκίνων. Ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου ( υπάρχουν και άλλοι όμως)  που σχετίζεται με νυχτερινές εφιδρώσεις είναι το λέμφωμα ( είτε Hodgkin , είτε non-Hodgkin). Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν μη διαγνωσμένο καρκίνο έχουν συχνά και άλλα συμπτώματα, όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους και πυρετό.

5/Φάρμακα. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι ένας κοινός τύπος φαρμάκου που μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις. Από το 8% έως το 22% των ατόμων που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν νυκτερινές εφιδρώσεις και πολλά ψυχιατρικά φάρμακα  Πιο συγκεκριμένα οι SSRIs , SNRIs και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά μπορούν γενικά να προκαλέσουν ιδρώτες.Τα φάρμακα που λαμβάνονται για τον περιορισμό του πυρετού, όπως η ασπιρίνη και η ακεταμινοφαίνη, αλλά και τα αντιφλεγμονώδη μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν εφίδρωση. Και μια πλειάδα όμως άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι πιθανόν να προκαλέσουν ιδρώτες. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με το γιατρό σας που είναι υπεύθυνος για τη φαρμακευτική σας αγωγή.

6/Υπογλυκαιμία. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μπορεί τα άτομα που παίρνουν ινσουλίνη ή από του στόματος φάρμακα για διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν υπογλυκαιμία τη νύχτα που συνοδεύεται από εφίδρωση. Μια συχνή ερώτηση στους ασθενής αυτούς για τη διερεύνηση νυχτερινών υπογλυκαιμιών , είναι αν παρουσιάζουν νυχτερινούς ιδρώτες.

7/Διαταραχές ορμονών. Η εφίδρωση ή η έξαψη μπορεί να παρατηρηθεί με αρκετές ορμονικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του φαιοχρωμοκυτώματος, του καρκινοειδούς συνδρόμου και του υπερθυρεοειδισμού.

8/Νευρολογικά νοσήματα. Όχι συχνά, οι νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μετατραυματικής συριγγομυελίας, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της αυτόνομης νευροπάθειας, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη εφίδρωση και να οδηγήσουν σε νυχτερινές εφιδρώσεις.

9/Η απόσυρση από ουσίες όπως αλκοόλ , οπιοειδή μπορεί και αυτή με τη σειρά της να ανήκει στις αιτίες υπεριδρωσίας.

10/Διάφορα αίτια. Στα διάφορα αίτια , στα πιο συχνά ,θα συμπεριλάβουμε την άπνοια ύπνου, την κροταφική αρτηρίτιδα , τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση , το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και τη διαταραχή πανικού .

Αν πάσχετε από νυχτερινούς ιδρώτες , επισκεφθείτε το γιατρό σας για τη διερεύνηση , τη διάγνωση της αιτίας και την αντιμετώπιση της υποκείμενης πάθησης.

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης
Ειδικός Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη
www.konstantinopoulos.gr

Responsive Full Width Ad

Copyright © 2016 Mediteam, powered by Blogger.