Νέα μελέτη προσφέρει περισσότερες αποδείξεις ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με αϋπνία ήταν κατά 28% πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 κατά την περίοδο παρατήρησης από αυτά χωρίς αϋπνία, μετά από πολυπαραγοντικη προσαρμογή .
Ο Δρ Erin S. LeBlanc, ερευνητής του Κέντρου Έρευνας Υγείας του Kaiser Permanente στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, ανακοίνωσε τα ευρήματα της 23ης Ιουνίου στην ετήσια συνάντηση του ADA στο Ορλάντο, Φλόριντα.
"Τα ευρήματά μας είναι σε αντιστοιχία με την πειραματική εργασία στην οποία οι ερευνητές διαταράσσουν τον ύπνο σε υγιείς εθελοντές", δήλωσε στην ηλεκτρονική διεύθυνση Reuters Health μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. "Τέτοιες μελέτες διαπιστώνουν ότι η ανεπαρκής διάρκεια του ύπνου (τυπικά 4-5 ώρες ανά νύχτα για περίοδο 1 έως 14 ημερών) και η διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ύπνου οδηγούν σε υπεργλυκαιμία και αντίσταση στην ινσουλίνη,κάτι που αντιστρέφεται όταν ο ύπνος επιστρέψει στο φυσιολογικό. "
"Τα ευρήματα της μελέτης μας είναι επίσης συμβατά με προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες που έδειξαν 28% έως 84% αυξημένο κίνδυνο για T2DM ( διαβήτη τύπου 2) σε άτομα με μικρή διάρκεια ύπνου ή δυσκολίες ύπνου. Η μελέτη μας προστιθεται στην υπάρχουσα βιβλιογραφία ,εξετάζοντας τον κίνδυνο T2DM σε συμμετέχοντες με κλινική διάγνωση της αϋπνίας · οι προηγούμενες μελετες χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια ύπνου και εξέτασαν συγκεκριμένα στοιχεία του ύπνου (δηλαδή, διάρκεια, έναρξη ύπνου) », εξήγησε.
Για τη μελέτη, περισσότεροι από 79.000 άνθρωποι με προδιαβήτη μεταξύ 2007 και 2015 παρακολουθήθηκαν για κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια. Σχεδόν το 30% ταξινομήθηκε ως έχοντες αϋπνία (αναγνωρισμένη από γιατρό ή από χορήγηση φαρμάκου για αϋπνία) κατά τη διάρκεια της περιόδου παρατήρησης.
"Ο λόγος κινδύνου για την αϋπνία ήταν παρόμοιος με τους πιο παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση, η χαμηλή HDL και τα υψηλά τριγλυκερίδια", αναφέρουν οι ερευνητές .
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, δήλωσε ο Δρ LeBlanc στο Reuters Health.
«Οι πειραματικές στερήσεις ύπνου και οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η διαταραχή ή ο βραχύχρονος ύπνος θα μπορούσε να βλάψει το προφίλ των πεπτιδίων που μεσολαβούν στην ενεργειακή ομοιόσταση (π.χ. λεπτίνη, γκρελίνη, αδιπονεκτίνη) που οδηγούν σε αυξημένη όρεξη, συμπεριλαμβανομένης της όρεξης για τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες , καθως και αντίσταση στην ινσουλίνη », εξήγησε. "Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που υποβάλλονται σε βραχυπρόθεσμη πειραματική στέρηση ύπνου και σε άτομα με μακροχρόνια διάρκειας βραχύ ύπνο ή διαταραχές ύπνου έχουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης ορού, ιδιαίτερα το βράδυ, όταν τα επίπεδα είναι κανονικά αρκετά χαμηλά. συνδέονται με αυξημένη κεντρική κατανομή του λίπους, η οποία συνδέεται στενά με την αντίσταση στην ινσουλίνη. "
Η αυξημένη φλεγμονή και η ενεργοποίηση του συμπαθητικού θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στη συσχέτιση μεταξύ διαταραχής του ύπνου και κινδύνου διαβήτη. Και τα δύο ενεργοποιούνται με διακοπή του ύπνου και η ενεργοποίηση και των δύο συστημάτων έχει συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τελικά με τον διαβήτη τύπου 2. Η αϋπνία επίσης αποδεδειγμενα συμβάλλει στην επιτάχυνση της απώλειας της λειτουργίας των β-κυττάρων και την αύξηση της απόπτωσης των β-κυττάρων με αυξημένη απώλεια μάζας β-κυττάρων σε εργαστηριακά μοντέλα. Τέλος, η κόπωση που σχετίζεται με την απώλεια ύπνου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας και της έντασης της σωματικής δραστηριότητας. την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 », δήλωσε ο Δρ LeBlanc.
Ο Δρ Ρόναλντ Τσερβίν, διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών του ύπνου του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, δήλωσε: "Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου φαίνεται να μειώνει τον έλεγχο της γλυκόζης και να αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη." Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η χρόνια αϋπνία - μια άλλη πολύ κοινή ασθένεια ύπνου - μπορεί επίσης να έχει κλινικά σημαντική επίδραση. "
Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία Ετήσια Συνάντηση 2018.
Πληροφορίες Reuters Health
Επιμέλεια : Κωνσταντινοπουλος Παναγιώτης
Ειδικος Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη
www.konstantinopoulos.gr