ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 Ιουλίου 2018 (HealthDay News) - Χημικά που χρησιμοποιούνται σε κρέατα όπως σαλάμι και χοτ-ντογκ μπορούν να συνδεθούν με μια διαταραχή διάθεσης που ονομάζεται μανία, αναφέρουν ερευνητές.Αυτές οι χημικές ουσίες, γνωστές ως νιτρικά, προστίθενται συχνά στα επεξεργασμένα κρέατα για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηριδίων.
"Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι τα μικρόβια στα έντερα μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Robert Yolken. "Αυτή η εργασία για τα νιτρικά άλατα ανοίγει την πόρτα για μελλοντικές μελέτες για το πώς μπορεί να συμβεί αυτό."Ο Yolken είναι καθηγητής νευροβιολογίας στην παιδιατρική στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης.
Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 1.000 άτομα με και χωρίς ψυχιατρικά προβλήματα.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που νοσηλεύονταν για ένα επεισόδιο μανίας (υπερκινητικότητα, ευφορία και αϋπνία) ήταν 3,5 φορές πιο πιθανό να έχουν φάει ποτέ κρέατα που έχουν υποστει επεξεργασια με νιτρικά σκευάσματα.
Άλλες έρευνες έδειξαν επίσης ότι οι αρουραίοι εμφάνισαν μανιακή συμπεριφορά αφού έτρωγαν τρόφιμα με πρόσθετα νιτρικά για λίγες μόνο εβδομάδες. Επιπλέον, αυτοί οι αρουραίοι είχαν διαφορετικά πρότυπα βακτηρίων εντέρου από αρουραίους που δεν έτρωγαν νιτρικά.
Η μανία συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με διπολική διαταραχή, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Η μανία μπορεί να περιλαμβάνει παραληρητική σκέψη και να οδηγήσει σε επικίνδυνη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνων.
Η μελέτη δε μπορεί να αποδείξει ότι τα νιτρικά άλατα στα τρόφιμα προκαλούν μανία, καθώς παρατηρήθηκε μόνο μια σχέση. Και οι συγγραφείς τόνισαν ότι η κατανάλωση κρέατος που επεξεργάζεται πιθανότατα δεν θα προκαλέσει μανιακό επεισόδιο στους περισσότερους ανθρώπους.
Ωστόσο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι περισσότερες εργασίες σχετικά με αυτόν τον πιθανό σύνδεσμο είναι δικαιολογημένες, σύμφωνα με τους ερευνητές."Οι μελλοντικές εργασίες για αυτή τη συσχετιση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαιτητικές παρεμβάσεις και να μειώσουν τον κίνδυνο μανιακών επεισοδίων σε εκείνους που έχουν διπολική διαταραχή ή που είναι περισσοτερο ευάλωτοι στη μανία", ανέφερε ο Yolken σε πανεπιστημιακό δελτίο τύπου.
Ο Seva Khambadkone, ένας ερευνητής στο Johns Hopkins, δήλωσε ότι η μανία είναι μια περίπλοκη ψυχική κατάσταση."Τόσο η γενετική ευπάθεια όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι πιθανό να εμπλέκονται στην εμφάνιση και τη σοβαρότητα της διπολικής διαταραχής και των συναφών μανιακών επεισοδίων", δήλωσε ο Khambadkone, M.D./Ph.D. φοιτητής που εργάστηκε στη μελέτη αρουραίων.Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι το επεξεργασμενο με νιτρώδη κρέας θα μπορούσε να είναι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που σχετίζεται με τη μανία.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου στο περιοδικό Molecular Psychiatry. Χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ.Τα νιτρικά έχουν συνδεθεί προηγουμένως με κάποιους καρκίνους και νευροεκφυλιστικές νόσους, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης .
Πηγή web md
Κωνσταντινοπολος Παναγιώτης
Ειδικός Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη
www.konstantinopoulos.gr
"Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι τα μικρόβια στα έντερα μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Robert Yolken. "Αυτή η εργασία για τα νιτρικά άλατα ανοίγει την πόρτα για μελλοντικές μελέτες για το πώς μπορεί να συμβεί αυτό."Ο Yolken είναι καθηγητής νευροβιολογίας στην παιδιατρική στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης.
Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 1.000 άτομα με και χωρίς ψυχιατρικά προβλήματα.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που νοσηλεύονταν για ένα επεισόδιο μανίας (υπερκινητικότητα, ευφορία και αϋπνία) ήταν 3,5 φορές πιο πιθανό να έχουν φάει ποτέ κρέατα που έχουν υποστει επεξεργασια με νιτρικά σκευάσματα.
Άλλες έρευνες έδειξαν επίσης ότι οι αρουραίοι εμφάνισαν μανιακή συμπεριφορά αφού έτρωγαν τρόφιμα με πρόσθετα νιτρικά για λίγες μόνο εβδομάδες. Επιπλέον, αυτοί οι αρουραίοι είχαν διαφορετικά πρότυπα βακτηρίων εντέρου από αρουραίους που δεν έτρωγαν νιτρικά.
Η μανία συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με διπολική διαταραχή, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Η μανία μπορεί να περιλαμβάνει παραληρητική σκέψη και να οδηγήσει σε επικίνδυνη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνων.
Η μελέτη δε μπορεί να αποδείξει ότι τα νιτρικά άλατα στα τρόφιμα προκαλούν μανία, καθώς παρατηρήθηκε μόνο μια σχέση. Και οι συγγραφείς τόνισαν ότι η κατανάλωση κρέατος που επεξεργάζεται πιθανότατα δεν θα προκαλέσει μανιακό επεισόδιο στους περισσότερους ανθρώπους.
Ωστόσο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι περισσότερες εργασίες σχετικά με αυτόν τον πιθανό σύνδεσμο είναι δικαιολογημένες, σύμφωνα με τους ερευνητές."Οι μελλοντικές εργασίες για αυτή τη συσχετιση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαιτητικές παρεμβάσεις και να μειώσουν τον κίνδυνο μανιακών επεισοδίων σε εκείνους που έχουν διπολική διαταραχή ή που είναι περισσοτερο ευάλωτοι στη μανία", ανέφερε ο Yolken σε πανεπιστημιακό δελτίο τύπου.
Ο Seva Khambadkone, ένας ερευνητής στο Johns Hopkins, δήλωσε ότι η μανία είναι μια περίπλοκη ψυχική κατάσταση."Τόσο η γενετική ευπάθεια όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι πιθανό να εμπλέκονται στην εμφάνιση και τη σοβαρότητα της διπολικής διαταραχής και των συναφών μανιακών επεισοδίων", δήλωσε ο Khambadkone, M.D./Ph.D. φοιτητής που εργάστηκε στη μελέτη αρουραίων.Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι το επεξεργασμενο με νιτρώδη κρέας θα μπορούσε να είναι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που σχετίζεται με τη μανία.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου στο περιοδικό Molecular Psychiatry. Χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ.Τα νιτρικά έχουν συνδεθεί προηγουμένως με κάποιους καρκίνους και νευροεκφυλιστικές νόσους, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης .
Πηγή web md
Κωνσταντινοπολος Παναγιώτης
Ειδικός Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη
www.konstantinopoulos.gr