Με τον όρο προβιοτικά αναφερόμαστε σε ζωντανούς μικροοργανισμους οι οποίοι είναι ωφέλιμοι στην υγεία μας . Τα πιο γνωστά αυτών είναι στελέχη Lactobacillus, Bifidobacterium, and Saccharomyces .Τα βρίσκουμε σε τρόφιμα π.χ. γιαούρτι αλλα και στο εμπόριο ως συμπληρωματα . Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μια μικρή αναφορά στις ήδη συνηθισμένες χρήσεις τους και μετα θα επισημάνουμε τα νεότερα δεδομένα για τα προβιοτικα , με βάση πιο πρόσφατες μελέτες , έχοντας είτε αρνητικά είτε θετικά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα τους .
Προβιοτικα και διάρροια
Η πιο ισχυρή γνωστή τους ένδειξη είναι η χορήγηση τους σε περιπτωση διάρροιας συμπεριλαμβανομένης και αυτής που προκαλείτε από τη λήψη αντιβιοτικών .
Μπορούμε μάλιστα να ανατρέξουμε στις οδηγίες από ESPGHAN ( Εuropean society for pediatric gastrenterology , hepatology and nutrition ) που τα συστήνει στην οξεία ιογενή γαστρεντρίτδα στα παιδιά και αναφέρει ότι , αν ληφθεί απόφαση να χορηγηθούν προβιοτικά , το καλύτερο είναι να γίνει άμεσα και συστήνει τα κάτωθι σχήματα
●Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) >1010 colony forming units (CFU)/day ¨(για 5-7 μέρες) .
●Saccharomyces boulardii 250 to 750 mg (109 to 1010 CFU)/day (για 5-7 μέρες)
Προβιοτικα και απώλεια βάρους .
Για τη θέση τους στο θέμα της απώλειας βάρους έχουμε κάποιες ενδείξεις , που αφορούν μικρή μείωση βαρους κυριως από γαλακτοκομικά προϊόντα με προβιοτικα . Σιγουρα χρειάζονται περισσότερες μελέτες για πιο ασφαλή συμπεράσματα .
Προβιοτικα και εντερο
Δεν υπάρχουν πειστικες ενδείξεις τους για τη χρήση τους στη νόσο του crohn, όπως και στην οξεία παγκρεατίτιδα. . Αντίθετα όμως στην ελκώδη κολίτιδα , στην έναρξη της , φαίνεται να έχει θέση η χορήγηση προβιοτικών. Στο συνδρομο ευερεθιστου εντέρου επισης έχουμε μια βελτίωση συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωης , αν και τα στοιχεία ακόμη δεν είναι αρκετά ισχυρά .
Προβιοτικα και ήπαρ
Μια μεταανάλυση έδειξε κλινικο όφελος από την χορήγηση προβιοτικων στην ηπατική εγκεφαλοπάθεια , με μείωση της συχνοτητας νοσηλειας , χωρις να επηρεαζει ομως το προσδόκιμο επιβιωσης . Δεν υπαρχουν υποστηρικτικα στοιχεία υπέρ των προβιοτικων για άλλες ηπατοπάθειες, όπως μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, συνδρομο Dubin-Johnson και συνδρομο Budd-Chiari.
Προβιοτικα ( psychobiotics) και καταθλιπτικά συμπτώματα σε συνδρομο ευερέθιστου εντερου.
Κάποιες αναφορές έχουν δείξει μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με συνδρομο ευερέθιστου εντέρου με μόλις τεσσάρων εβδομάδων χορηγησης προβιοτικων. Το ίδιο επισης έχει φανεί σε άλλη μελετη με σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων μετα από τη λήψη bifidobacterium longum. Οπωσδήποτε το θέμα της χορήγησης προβιοτικων και τη δράση τους στα ψυχικά νοσηματα , έχει ακόμη μεγάλο πεδίο έρευνας και τα προβιοτικα αυτά αναφέρονται στη βιβλιογραφία ως psychobiotics.
Προβιοτικα και λοιμώξεις αναπνευστικού
Αντίθετα , μελετη που αφορούσε παιδιά > 5 ετών με άσθμα και τη μείωση της συχνοτητας συνταγογράφησης αντιβιοτικών για λοιμώξεις αναπνευστικού οταν λαμβάνουν προβιοτικα , δεν εδειξε όφελος από τη χορηγηση τους , καθως και μια αλλη μελετη που αφορούσε λοιμωξεις σε νεογνά και την αξια της ληψης προβιοτικων , κατέληξε σε ανάλογα συμπεράσματα .
Προβιοτικα και αλλεργια
Μια πρόσφατη μελετη ήταν ενθαρρυντικη για τη χορηγηση προβιοτικων σε παιδιά με αλλεργια στα φυστικια , αλλά ήταν μικρή και χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση .
Προβιοτικα και χοληστερίνη
Πρόσφατη επισης μελετη έδειξε αποτελεσματικότητα του Bifidobacterium longum BB536 σε ασθενής με μετριως αυξημένη χοληστερίνη , με πτώση και στην τιμή της χοληστερίνης και της Ldl.
Το πεδίο έρευνας για τα προβιοτικα συνεχίζει να είναι μεγάλο και με θετικά και με αρνητικά αποτελέσματα . Ρωτήστε το γιατρό η / και το φαρμακοποιό σας πριν ξεκινήσετε αγωγή με αυτά , ώστε να είναι βασισμένη στις ενδείξεις τους .
Κωνσταντινοπουλος Παναγιώτης
Ειδικος Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη.