Ο ΠΟΥ περιγράφει τα βήματα για την εξάλειψη των βιομηχανικά παραγόμενων trans-λιπαρών ουσιών από τα τρόφιμα.(14/5/2018)
Η Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δημοσίευσε έναν οδηγό για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για την εξάλειψη των τεχνητών trans-λιπαρών ουσιών από τα τροφίμων Ο οργανισμός εκτιμά ότι η πρόσληψη τρανς-λιπαρών οξέων - γνωστότερα ως μερικώς υδρογονωμένα έλαια - σχετίζεται περισσότερα από μισό εκατομμύριο καρδιαγγειακούς θανάτους κάθε χρόνο.
Ο δρ. Thomas Frieden, πρώην διευθυντής του CDC και ένας από τους ηγέτες στην προσπάθεια απαγόρευσης των trans λιπαρών, δήλωσε στους New York Times ότι "Αν ο κόσμος αντικαταστήσει τα trans-λιπαρά, οι άνθρωποι δεν θα καταλάβουν τη διαφορά, αλλά η καρδιά σας θα γνωρίσει τη διαφορά ».
Ο οδηγός, που ονομάζεται REPLACE (ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ), περιλαμβάνει έξι βήματα , συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των διατροφικών πηγών των trans-λιπαρών ουσιών, της προώθησης της χρήσης υγιεινών λιπών και της αξιολόγησης και παρακολούθησης των trans-λιπαρών ουσιών στον εφοδιασμό τροφίμων. Αναλυτικότερα :
Το REPLACE παρέχει έξι στρατηγικές ενέργειες για να εξασφαλιστεί η άμεση, πλήρης και διαρκή εξάλειψη των μεταποιημένων λιπαρών οξέων από τα τρόφιμα:
REPLACE
REview
Αναθεωρήστε τις διαιτητικές πηγές που παράγονται βιομηχανικά και το τοπίο για την απαιτούμενη αλλαγή πολιτικής.
Promote
Προωθήστε την αντικατάσταση των βιομηχανικά παραγόμενων trans λιπαρών ουσιών με υγιέστερα λίπη και έλαια.
Legislate
Να νομοθετούν ή να θεσπίσουν ενέργειες για την εξάλειψη των μεταποιημένων λιπαρών οξέων trans.
Assess
Αξιολογήστε και παρακολουθήστε την περιεκτικότητα σε trans-λιπαρά τρόφιμα και τις μεταβολές της κατανάλωσης trans-λιπαρών στον πληθυσμό.
Create
Δημιουργία συνειδητοποίησης των αρνητικών επιπτώσεων των trans-λιπαρών ουσιών στην υγεία ( για τους πολιτικούς, τους παραγωγούς, τους προμηθευτές και το κοινό).
Enforce
Επιβολή συμμόρφωσης των πολιτικών και των κανονισμών
επιμέλεια
Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης
ειδικός παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη
www.konstantinopoulos.gr
Τριανταφυλλίδης Αχιλλέας
Καρδιολόγος
Link
http://www.who.int/news-room/detail/14-05-2018-who-plan-to-eliminate-industrially-produced-trans-fatty-acids-from-global-food-supply